Gå direkt till innehåll
Poseidon-statyn flyttas till det nya expansiva området Gårda i Göteborg

Pressmeddelande -

Poseidon-statyn flyttas till det nya expansiva området Gårda i Göteborg

I samband med arbetet kring Västlänken och det nya Götaplatsen har frågan kring Poseidons placering kommit upp på Kommunstyrelsens agenda. Ordförande Jens Attenius (S) har idag meddelat att det expansiva och historiskt viktiga området kring Gårda ska bli platsen där Carl Milles konstverk nu ska placeras.

Poseidon har sedan 1923 varit placerad på Götaplatsen och var ett sätt att fira och sätta fingret på den centrala samlingsplatsen som skapades under stadens 300-års jubileum. Statyn är 7 meter hög och är skapad av Carl Milles som använde Herman Bergmans Konstgjuteri som under den här tiden var en mycket framstående aktör inom konst och nya material.

På grund av Västlänkens utsträckning och den snabba utvecklingen av Göteborg har man nu tagit beslutet att flytta Poseidon till det nya expansiva området i Gårda. Utgångspunkten är att bevara statyns symbolik men på en plats som ska komma att bli den nya centrala samlingsplatsen och knutpunkten för staden. Kommunstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att Avenyn som tidigare stått parad framför Poseidon känns förlegat och att 2023 blir ett 400-års jubileum som firas med en ny plats och ett nytt kulturcentrum.


Styrelsen för den nya storsatsningen Jacy’z Hotel & Resort i Gårda fick beskedet under det extrainkallade mötet som hölls i Stadshuset under gårdagen. I den slutgiltiga diskussionen var även området kring Järntorget ett alternativ men med bred majoritet föll valet ändå på Gårda.

”Att Kommunstyrelsen vågar öppna upp diskussionen kring vad som nu är ett stadscentra är underbart. Inget ont om Götaplatsen men att vår stad och turister som reser in får en bredare bild av vad man kan uppleva känner vi är klokt och modernt. Poseidon och beslutet som nu är taget är en fin markör för att vi har gemensam vision kring nya Gårda-området.” avslutar Jimmy Olsson VD på Jacy'z Hotel & Resort.

Se den specialbyggda lastbilen som ska transportera statyn till sitt nya hem.

Här förbereds Poseidon för sin flytt: Se film


”Vår bild här i pressreleasen är visserligen ett fotomontage och vi kanske inte kan hoppas på att det är exakt mitt framför vår entré som Poseidon kommer stå. Men vi blev väldigt glada över vi blev nämnda vid namn i diskussionerna som fördes i stadshuset. Hoppet lever om att få ha honom så här nära och vi lovar att, i så fall, göra vårt allra bästa för att ge ännu mer uppmärksamhet till detta kulturarv ”,
berättar Jimmy Olsson VD på Jacy’z Hotel & Resort.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jimmy Olsson

Jimmy Olsson

Presskontakt CEO www.jacyzhotel.com

Relaterat innehåll